Välkommen att utforska min blogg...

Olika recept

Älgskav

Ingredienser:

älgkött
margarin
salt och peppar
lök
champinjoner
vatten
kinesisk soja eller annan valfri
kalvfond
crème fraiche
mjöl

Så här gör du:

Skär det halvfrusna köttet i lövtunna strimlor. Salta och peppra. Fräs köttet tillsammans med hackad lök och skivade champinjoner. Häll på vatten, soja, crème fraiche och kalvfond och koka på medelstark värme tills det är mört, ca 1h. Red med mjöl och krydda ev. mer.


Sötost

5 liter standard mjölk
1 1/2 msk ostlöpe
3 msk sirap
2 bitar kanel
2dl grädde (behövs inte om man hade tillgång till hemmjölk, opastöriserad)
Ev 2 ägg röres i.
Ljumma mjölken och häll i de uppvispade äggen och ostlöpet. Låt stå en halv timme. Skär den nu stelnade mjölken i rutor, ej för små, och stoppa ner kanelen. Ställ kastrullen på spisen, lite värme , 2:an eller 3:an på plattan. Koka ostmassan försiktigt i 2 timmar eller tills den är ljust brunaktig. När en halvtimme återstår, häller man i sirapen. Koka detta ca en halvtimme till. Ställ det hela att kallna. Ös sedan upp, men ta med lite vassla, annars blir den torr. Serveras med vispad grädde och hjortronsylt. Gott!!

Pesto

2 nävar basilika (ca 30 blad)
3 vitlöksklyftor
1 dl nötter, helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara
2 dl olivolja
Rosta nötterna i en stekpanna tills de börjar lukta gott. I mortel stöts allt utom oljan som sedan tillsätts droppvis. I mixer körs allt utom olja som tillsätts droppvis. Smaka av med lite salt. Spara på burk i kylen.


image119

Rosmarin ger en intensiv smak, kanongod till lammstek, grillad kyckling och till marinader, ugsnrostad potatis eller paprika.


6 portioner
en lammstek, cirka 1 - 1,4 kg utan ben
5 kvistar rosmarin
0,5 dl olivolja
1 tsk salt samt flera varv med vitpepparkvarnen
eventuellt 8 vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in steken i olja och peppar. Stick hål och tryck in vitlök här och där. Lägg steken i en påse med 1 dl rödvin och rosmarin att marinera över natten. Eller gnid in den i salt och stek den direkt på rosmarinkvistarna i exempelvis en gratängform, stekpanna eller gjutgärnsgryta. Låt gå i 1,5 - 2,5 timmar med stektermometer. Tillsätt någon deciliter vatten och ös då och då. Stek till önskad stekgrad men kom ihåg att temperaturen fortsätter att stiga 5 grader när du tagit ut steken. Jag föredrar lammstek vid runt 65 grader innertemperatur. Låt vila 10 minuter och skär upp. Garnera med rosmarin. Servera med timjan och rödvinssky samt gratäng. Här kan man lägga till mintsås samt byta ut gratängen mot mosad potatis med timjan.



Timjan och rödvinssky

6 portioner
3 msk smör
3 schalottenlökar
4 dl rödvin
6 kvistar timjan
2 msk socker
2 dl lammsky, valfri buljongtärning eller 2 msk valfri fond
Skala och hacka lökarna. Fräs dem i smör med sockret i cirka 4 minuter på medelvärme. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt sjuda cirka 15 minuter. Ta upp timjankvistarna innan servering. Kan serveras från kastrull men lite skojigare är en liten kanna eller ett shotglas på varje tallrik. Vidare kan den slås över lammsteken.


Potatisgratäng med kålrot

Trött på färskpotatis. Gör en riktigt smaskig gratäng istället. Här med kålrot som är i säsong.
6 portioner
12 medelfasta potatisar, det går med stora färskpotatisar
1 kålrot
3 dl grädde
3 dl standard mjölk

Kommentarer
Postat av: Lena

Hej
Va bra med en receptsida
Väntar på nya
Snygg sida också
Vi ses :=)

2008-06-04 @ 09:22:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0